Smoothie boleh menjadi salah satu cara untuk menurunkan berat badan apabila dilakukan dengan betul. Pakar pemakanan percaya bahawa mengamalkan smoothie yang padat dengan nutrien dalam diet harian anda boleh bantu dalam pengurangan berat badan dengan mengawal selera makan kerana kandungan serat dan protein mampu membina otot yang terkandung di dalamnya.

Jadi, berikut adalah 3 resepi smoothie yang boleh dilakukan untuk mengurangkan berat badan:

1.   Berryanilla Blast

Dengan hanya 250 kalori beserta 18 gram protein dan 5 gram serat, smoothie yang menyegarkan dan lazat ini akan membuatkan anda kenyang sambil mengekalkan tenaga dan paras gula dalam darah anda. Jika anda cuba mengelak daripada mengambil kalori tambahan daripada pilihan yang tidak sihat, kemanisan yang kaya dan berkrim smoothie ini amat sesuai untuk memenuhi selera yang manis. Pakar juga berkata, "Selain itu, buah beri termasuk C3G fitokimia, yang telah ditunjukkan untuk meningkatkan sintesis kedua-dua adiponektin (yang meningkatkan metabolisme lemak) dan leptin (yang menyekat selera makan),".

Bahan-bahan:

●   Yogurt biasa tanpa lemak 1 liter

●   8 auns strawberi beku atau beri biru tanpa gula

●   2 cawan susu badam vanila tanpa gula

●   1 pisang yang beku

●   1 sudu kecil kayu manis

Dalam pengisar, satukan separuh daripada yogurt, beri, dan susu dan kisar sehingga rata. Kisar bahan-bahan yang tinggal sehingga rata sepenuhnya. (Nota: Resipi ini sesuai untuk tiga orang, jadi boleh disimpan untuk kemudian atau tuangkan ke dalam tiga gelas untuk dikongsi!)

 

2.  Rise Of The Green Smoothie

Semasa dalam proses menurunkan berat badan, anda akan memperoleh dos asid lemak omega-3 yang sihat, serta vitamin dan mineral penting daripada smoothie ini.

Bahan-bahan:

●   1 sudu serbuk protein

●   1 cawan bayam segar

●   1½ oz avocado

●   1 cawan susu badam atau gajus tanpa gula

●   1 sudu besar biji rami yang dikisar

Kisar semua bahan dan nikmati.

 

3.  Tropical Delight Smoothie

Nanas mempunyai kesan diuretik yang membantu badan menyingkirkan air yang berlebihan.

Bahan-bahan:

●   1 cawan ketulan mangga beku

●   1 cawan ketulan nanas beku

●   1 1/2 air kelapa tanpa gula

●   1 cawan sayur-sayuran berdaun (bayam, kangkung, sayur kolard, dll.)

●   1/4 cawan jus limau nipis

●   1/4 sudu kecil lada cayenne (pilihan)

Kisar semua bahan dan nikmati. (Nota: Resipi ini menghasilkan kira-kira dua hidangan.)

Semua resepi ini padat dengan nutrien dalam diet harian anda untuk mengawal berat badan. Walau bagaimanapun, smoothie yang sempurna tidak akan membuat anda menurunkan berat badan dengan sendirinya. Jika anda ingin mengurangkan berat badan, anda perlu menjaga beberapa aspek lain, termasuk tidur, tekanan, hormon dan masalah perubatan lain.