Arah kerohanian ialah proses membimbing orang kerana mereka ingin memperbaiki hubungan mereka dengan Tuhan atau belajar dan berkembang dalam kerohanian mereka. Orang yang mencari bimbingan menceritakan kisah pengalaman ilahi atau bagaimana mereka mencipta gaya hidup yang berorientasikan rohani.

Macam mana ia berkait dengan wanita dan keseimbangan kehidupan kerja mereka? Ini kerana wanita zaman sekarang semakin berusaha untuk mencapai keseimbangan kerja dan kehidupan yang sihat. Terutamanya untuk ibu yang bekerja ,ia boleh menjadi tekanan, dan terdapat hanya sedikit masa atau tenaga yang tinggal untuk "penjagaan jiwa."

Dengan keseimbangan kehidupan kerja yang lemah dan tiada hala tuju rohani, wanita mudah letih atau lesu. Seorang wanita yang sedang tertekan akan melakukan lebih sedikit kerja daripada seorang yang mindanya teratur. Wanita yang bekerja mungkin menumpukan lebih banyak masa untuk minda dan badan mereka daripada yang mereka lakukan untuk jiwa mereka. Semakin sibuk kehidupan, semakin sedikit masa untuk menjaga jiwa seseorang. Dengan semua yang berlaku, tekanan daripada keseimbangan kerja dan kehidupan yang lemah dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan, termasuk penyakit kardiovaskular, obesiti dan diabetes. Apabila wanita tidak mempunyai keseimbangan kerja dan kehidupan yang baik, mereka lebih cenderung untuk kehilangan ketenangan dengan lebih cepat dan menahan dendam. Ia juga boleh sampai ke tahap di mana mereka tidak dapat mengingati kali terakhir mereka berseronok. Ini kerana, apabila wanita terlalu banyak bekerja, persepsi mereka terhadap masa sering terganggu. Oleh itu, panduan disediakan untuk membantu wanita mencapai keseimbangan kerja dan kehidupan yang lebih sihat dengan bimbingan rohani yang betul. Apabila 'wanita yang tergesa-gesa' atau 'wanita yang letih' mencari arah rohani, ia adalah peluang yang baik untuk membantu menjaga jiwanya. Arah kerohanian boleh menjadi syurga bagi wanita untuk mencari ketenangan dan pemulihan semangatnya dalam persekitaran yang selamat di mana dia boleh mula menyuburkan jiwanya. Itu mungkin satu-satunya masa yang dia pikir dia mempunyai peluang untuk berhenti sejenak, di mana tiada tekanan diletakkan ke atasnya untuk 'melakukan,' 'melaksanakan,' atau 'mencapai,' tetapi hanya untuk berehat dan merasa kasih sayang dan kehadiran Tuhan dalam kehidupan seharian. Adalah penting dalam bimbingan rohani bahawa pengarah rohani memberi perhatian kepada kisah wanita, memberinya ruang yang cukup untuk berkongsi atau duduk diam, dan bersedia untuk pelbagai perasaan yang mungkin disampaikan.


Berdasarkan publikasi oleh Louise Thompson di New Zealand Herald menyatakan bahawa kesibukan sebagai sifat yang positif. “Kesibukan bukanlah musuh. Ia adalah satu peluang yang luar biasa untuk menilai keutamaan wanita yang tulen tanpa dihakimi. Ia sangat penting bagi wanita untuk dapat meneroka keutamaan mereka ke arah kerohanian dalam persekitaran yang selamat, tidak mengancam dan tidak menghakimi semasa dia membincangkan emosinya atau bidang kehidupannya yang terlalu sibuk. Kita mesti berhati-hati untuk tidak memberikan nasihat yang tidak diingini tentang bagaimana dia boleh menguruskan jadualnya yang sibuk.

 

Arah kerohanian boleh membantu wanita bekerja dalam mencapai keseimbangan kerja-kehidupan yang lebih baik. Jika kita ingin menjaga jiwa wanita yang sibuk bekerja sebagai pengarah rohani, kita mungkin perlu bersedia untuk mencuba cara baharu untuk melibatkan diri dengan mereka. Adakah kita mempunyai keberanian untuk bertukar ke lokasi baru untuk cari amalan kerohanian dan hala tuju kerohanian yang boleh disepadukan ke dalam kehidupan wanita bekerja yang sibuk dalam perubahan teknologi yang pantas sambil kita melihat ke masa hadapan dan generasi muda?