Penurunan berat badan yang sesuai dengan ketinggian seseorang boleh memberi manfaat kesihatan. Antara manfaatnya adalah pengurangan paras kolesterol dan gula dalam darah, tekanan darah yang normal, pengurangan tekanan pada tulang dan sendi, dan jantung yang sihat. Ianya penting untuk mengekalkan berat badan yang ideal untuk kelebihan kesihatan jangka panjang.

Oleh itu, dengan menggantikan nasi dengan kubis, anda akan mengurangkan 131 kalori dan 19 gram karbohidrat dalam resipi nasi kubis yang sihat ini. Apakah bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan resipi yang sihat ini:

1.   6 cawan kuntum bunga kobis (kira-kira 1 kepala)

2.  3 sudu besar minyak zaitun 

3.  2 ulas bawang putih, dikisar

4. ½ sudu teh garam

5. ¼ cawan badam dihiris panggang

6. ¼ cawan herba segar yang dicincang, seperti daun bawang, pasli, ketumbar dan selasih

7.  2 sudu kecil kulit lemon

Terdapat 2 langkah mudah untuk membuat resipi ini dengan bahan-bahan di atas:

Langkah 1: Kisar 2 cawan kuntum bunga kobis pada satu masa dalam memproses makanan sehingga terbentuk saiz beras.

 

Langkah 2: Panaskan minyak di atas api yang sederhana tinggi dalam kuali yang besar. Masak selama 30 saat, atau sehingga bawang putih harum. Masukkan nasi kubis, tambahkan garam, kacau sekali-sekala selama 3 hingga 5 minit atau sehingga lembut. Padamkan api. Campurkan  badam, herba, dan kulit limau dalam mangkuk adunan.

Petua rahsia adalah untuk menyediakan nasi kubis lebih awal: Sejukkan "nasi" kubis (Langkah 1) sehingga 3 hari.

Kenapa kubis? Ini kerana kubis bukan sahaja mempunyai jumlah kalori yang sedikit tapi juga mempunyai banyak serat serta antioksidan, folat, vitamin K dan juga beberapa protein. Sebagai contoh, saiz: 2/3 cawan setiap satu hidangan ialah 114 kalori; protein 3g; karbohidrat 6.7g; serat makanan 2.8g; gula 2.3g; lemak 9.2g; lemak tepu 1.3g; vitamin a iu 109.6IU; vitamin c 54.4mg; folat 64.7mcg; kalsium 39.3mg; besi 0.7mg; magnesium 27.6mg; kalium 360.8mg; natrium 226.6mg. Pertukaran: 1 sayuran, 2 lemak.

Dengan itu, wanita digalakkan untuk menggantikan nasi dengan nasi kubis kerana ianya merupakan pemakanan yang sihat.