Sistem reproduktif sesuatu organisma, juga dikenali sebagai sistem genital, ialah sistem biologi yang terdiri daripada semua organ anatomi yang terlibat dalam reproduktif. Sistem reproduktif wanita adalah organ yang rapuh dan rumit. Ia penting untuk melindunginya daripada jangkitan dan kecederaan. Ia juga penting untuk menjaganya untuk mencegah komplikasi, yang boleh menyebabkan beberapa isu kesihatan jangka panjang. Menjaga kesihatan diri anda dan membuat keputusan yang sihat boleh bantu anda dan keluarga anda kekal selamat.

Nutrien apa yang penting untuk kehamilan dan penyusuan? Kebanyakan keperluan cenderung lebih tinggi pada masa ini seperti:

1.   Semasa mengandung, wanita memerlukan kira-kira 4,000 unit (IU) vitamin D setiap hari, dan apabila menyusu, mereka memerlukan sehingga 6,400 IU sehari.

2.  Kolin juga diperlukan untuk kesihatan ibu dan bayi. Menurut kajian, kebanyakan pengambilan kolin bagi wanita hamil adalah kurang daripada 450 mg sehari. Kolin tidak terdapat dalam banyak suplemen pranatal. Hati lembu, telur, dan kacang soya adalah sumber kolin yang baik.

3.  Iodin diperlukan untuk perkembangan otak yang betul. Bagi wanita hamil, RDA adalah 220 mcg dan untuk ibu menyusu, ia adalah 290 mcg.

4. Folat membantu dalam pencegahan keabnormalan kongenital. Semasa mengandung, RDA untuk folat ialah 600 mikrogram, manakala semasa menyusu, RDA ialah 500 mikrogram.

Keperluan pemakanan wanita dipengaruhi oleh umur, kesihatan keseluruhan dan tahap aktivitinya. Makanan yang sihat dan berkhasiat adalah pendekatan terbaik untuk memenuhi keperluan pemakanan. Tapi, suplemen juga diperlukan mengikut keperluan badan kita.