World Health Organization (WHO) mendefinisikan aktiviti fizikal sebagai pergerakan fisiologi yang memerlukan tenaga dihasilkan dari otot rangka. Aktiviti fizikal merangkumi semua bentuk pergerakan, sama ada ia dilakukan untuk keseronokan, pergi dan balik dari satu tempat, atau sebagai sebahagian daripada pekerjaan seseorang. Aktiviti fizikal adalah penting untuk kesejahteraan fizikal dan emosi. Ia membantu dalam peningkatan kesihatan dan kecergasan secara keseluruhan, mengekalkan berat badan yang sihat, mencegah penyakit kronik, dan menggalakkan kesihatan mental yang baik.

Wanita yang kerap melakukan senaman mengatakan mereka bersenam untuk:

  • Meningkatkan keadaan fizikal mereka
  • Untuk berehat dan berseronok
  • Untuk menguruskan dan mengekalkan berat badan mereka
  • Sebagai “me time”

Ada beberapa cabaran yang wanita mengalami apabila mereka melakukan aktiviti fizikal:

  • Kekurangan masa
  • Kurang semangat
  • Tanggungjawab sebagai ibubapa
  • Masalah kesihatan
  • Stereotaip 
  • Kekurangan wang

Jadi macam mana wanita boleh berhadapan dengan cabaran dan bersenam secara kerap? Ini adalah beberapa tips yang boleh diikuti:

1. Bila ada peluang, cubalah bersenam. Sepanjang hari, tiga sesi aktiviti fizikal selama 10 minit menawarkan kelebihan kesihatan yang sama seperti sesi berterusan selama 30 minit. Video senaman ialah kaedah yang mudah untuk melakukan senaman semasa hari yang sibuk. Termasuk aktiviti bersama anak-anak anda, seperti bersiar-siar ke kedai atau bermain di taman, adalah satu lagi cara terbaik untuk terus aktif.

2. Berusaha untuk mencari rakan bersenam. Anda juga boleh menghubungi gim tempatan. Anda boleh, sebagai contoh, menyertai kumpulan larian treadmill. Jangan hadkan diri anda ke gim dan berlari. Menari atau luncur roda juga menyeronokkan.

3. Senaman yang kerap memberikan anda tenaga yang anda perlukan untuk menangani tekanan kehidupan seharian. Jika anda mengingati perkara ini, anda mungkin dapat mengatasi keletihan yang anda alami semasa beberapa minggu pertama anda melakukan senaman tetap.

4. Rujuk doktor anda tentang senaman terbaik untuk anda. Sekatan fizikal tidak menghalang penyertaan dalam semua aktiviti. Ramai penghidap arthritis mendapati senaman air (seperti aquarobik) sebagai pilihan yang menyeronokkan.

5. Bersenam tidak memerlukan pembelian pakaian yang mahal atau pembelian keahlian gim. Berjalan pantas adalah jenis senaman percuma yang sangat berguna.

6. Sentiasa jaga diri anda terlebih dahulu dan lepaskan stereotaip jantina.

Masih belum terlambat untuk mula bersenam secara teratur atau cuba menyesuaikan aktiviti fizikal ke dalam jadual sibuk anda. Badan anda akan mendapat manfaat yang besar daripada senaman sehingga umur  80-an anda jika anda mula aktif secara fizikal.