Mereka yang bersifat keibuan adalah wanita yang menunjukkan atau mempunyai ciri-ciri ideal yang berkaitan dengan konsep seorang ibu. Mereka mendorong respons yang bersifat emosi sama seperti respons seorang anak terhadap ibunya. Mempunyai seseorang yang membawa sifat keibuan dalam sesebuah keluarga, tidak kira dari nenek atau mak sedara boleh membawa impak yang besar terhadap pertumbuhan anak. Wanita memainkan peranan yang besar terhadap pertumbuhan anak. 

Peranan sebagai seorang pengasuh adalah salah satu peranan paling penting yang dimainkan oleh ahli wanita dalam keluarga. Anak-anak selalunya belajar untuk mencintai dan menghargai kebaikan apabila dia diasuh oleh seorang ibu. Kami belajar untuk mencintai serta berkongsi cinta hasil daripada rasa sayang dan cinta ini. Ini bukan bermaksud bahawa ahli keluarga lelaki tidak mempunyai kecenderungan ini, tetapi ia lebih biasa berlaku pada wanita. Ibu membawa peranan penting dalam kehidupan anak-anak mereka.

Ibu juga memainkan peranan penting dalam kehidupan keluarga. Peranan dalam rumah tidak selalunya jelas, walaupun wanita lebih cenderung menjadi nadi rumah. Wanita terkenal kerana mengendalikan tugas harian dan menyelesaikan perselisihan faham, merancang acara keluarga, dan menjaga keluarga bersama semasa masa sukar. Ahli keluarga lelaki, sudah tentu, boleh melakukan ini juga, dan ramai yang mempunyai sisi asuhan keluarga, tetapi lelaki lebih pandai memimpin keluarga dalam pengembaraan baru. 

Ibu juga penting dari segi menyelaraskan tanggungjawab. Wanita mempunyai pemikiran yang lebih menjaga keamanan secara genetik, memperuntukkan tugas dan kewajipan lain secara adil. Ibu selalunya pandai dalam bab ini, dan mereka boleh membantu menyelesaikan sebarang pertengkaran yang timbul dalam sesebuah rumah tangga.

Wanita dalam sesebuah keluarga berhak menerima semua kasih sayang yang mereka dapat kerana mereka telah mempertaruhkan nyawa mereka semasa bersalin, membekalkan keperluan, membesarkan anak-anak melalui masa sukar, dan menawarkan kasih sayang dan nasihat yang berterusan. Wanita mempunyai peranan besar dalam kehidupan keluarga dan masyarakat. Tiada pendekatan yang sesuai bagi keibuan. Sesetengah figura ibu bujang, ada yang duduk bersama kawan dan ada juga yang dari struktur keluarga tradisional dan sebagainya. Semua situasi ini sah dan akan membawa impak kepada golongan muda. Perkara yang penting adalah kasih sayang yang ditunjukkan untuk anak mereka.