Cameron Diaz pernah memetik, "Kepercayaan saya ialah bahawa menjadi tua merupakan satu hak istimewa, Tidak semua orang boleh menjadi tua."

Penuaan mempengaruhi kita semua, jadi sudah tiba masanya untuk memberi tumpuan kepada aspek positifnya, terutama bagi wanita. Wanita sentiasa berhadapan dengan dua cabaran iaitu ageisme dan seksisme, dan reaksi biasa terhadap cabaran ini adalah berasa tidak selesa apabila seseorang itu semakin tua dan cuba menyembunyikannya sebanyak mungkin. Apabila tenaga kerja masyarakat semasa kita semakin matang, adalah lebih penting sekarang bagi wanita untuk menerima umur mereka - kedua-duanya untuk mengelakkan kesakitan yang tidak diingini dan untuk merealisasikan potensi penuh mereka.

Oleh itu, ia sangat penting bagi wanita untuk menerima penuaan kerana ia boleh membawa kepada keadaan yang lebih bahagia. Apabila kita mengharungi usia kita, kita mencapai tahap di mana kita melepaskan jangkaan palsu dan mencari alternatif yang boleh dilaksanakan dalam keadaan semasa kita. Walau bagaimanapun, ini tidak membayangkan bahawa kami menurunkan bar sepenuhnya. Kami tidak mahu menghabiskan baki 20% tenaga kami untuk menyempurnakan 80% pertama. Sebaliknya, kami ingin menghabiskan lebih sedikit masa mencuba untuk kesempurnaan dan untuk bersyukur atas sedikit belas kasihan. Dengan usia juga, kecerdasan emosi kita berkembang. Seiring bertambahnya usia, kita lebih mampu melepaskan tindak balas emosi yang tidak baik terhadap perkara-perkara dan menghadapinya dengan cara yang lebih praktikal. Kita akhirnya memutuskan untuk tidak menekankan perkara remeh dan tidak mempertikaikan setiap butiran. Kesihatan mental kita meningkat dengan kemampuan kita untuk mengawal reaksi kita.

Namun, jika wanita tidak merangkul usia mereka dan terjebak dalam masalah tidak dapat menangani proses penuaan, ia boleh menyebabkan kemurungan. Ini kerana wanita mengambil berat tentang penampilan mereka. Diller dan Muir-Sukenick memanggil situasi ini sebagai detik "uh oh": apabila anda mula-mula melihat kedutan, garis senyum, uban dan rambut menipis, lingkaran gelap di bawah mata, urat varikos, tompok coklat pada tangan dan pipi, kehilangan nada otot, menggantung kulit di lengan dan leher, dan kilatan panas. Kemurungan juga boleh memberi kesan serius kepada kesihatan wanita dengan cara lain. Depresi dapat menghasilkan tingkah laku makan yang menyebabkan kegemukan atau, sebaliknya, kehilangan selera makan yang besar dan penurunan tahap tenaga, yang menyebabkan penyakit yang dikenali sebagai anoreksia geriatri.

Untuk mengelakkan semua kesan ini, terdapat 4 langkah mudah untuk menangani dan merangkul penuaan:

 1. Berhati-hati dengan kulit anda kerana ia adalah organ terbesar dalam badan. Untuk mengekalkannya kelihatan dan berfungsi dengan baik, lakukan perkara berikut:
 • Ketika berada di luar, gunakan pelindung matahari dan pakaian pelindung.
 • Pemeriksaan kanser kulit harus dilakukan setiap tahun.
 • Dalam rutin penjagaan kulit anti-penuaan anda, pilih produk yang lembut pada kulit.
 • Minum air secukupnya untuk kekalkan hidrasi

 

 1. Bersenam boleh mengurangkan kemungkinan anda menghidap penyakit seperti penyakit jantung dan barah, serta membolehkan anda mengekalkan pergerakan anda lebih lama. Bersenam juga bantu mengurangkan tekanan, tidur, kesihatan kulit dan tulang, dan mengawal mood.

 1. Ingatlah diet anda kerana makanan yang sihat adalah cara yang tepat untuk menua dengan baik. Pastikan makanan tidak dimasak dengan lemak pekat; sebaliknya, gunakan minyak. Makanan yang diproses, karbohidrat halus dan lemak berbahaya harus dielakkan. Untuk memastikan tekanan darah anda terkawal, anda harus menghadkan pengambilan garam anda.

 1. Dapatkan tidur yang cukup kerana ia sangat penting untuk kesejahteraan fizikal dan emosi anda. Ia juga mempengaruhi kesihatan kulit anda. Telah terbukti bahawa tidur yang cukup akan membantu anda.
 • Mengurangkan  kemungkinan anda menghidap penyakit jantung dan strok.
 • Mengurangkan kemurungan dan tekanan.
 • Risiko obesiti berkurangan.
 • Tingkatkan fokus dan tumpuan.

Kesimpulannya, wanita boleh kurangkan kedutan dengan hidup dengan gaya yang sihat dan bahagia.. Kekal sihat, luangkan masa dengan orang yang anda sayangi dan lakukan perkara yang menggembirakan anda. Adalah normal untuk mengambil berat tentang rintangan yang boleh ditimbulkan oleh penuaan, jadi jangan takut untuk berkongsi ketakutan anda dengan seseorang.